• Home
  • Nieuws
  • Digitalisering ga je pas zien als je het doorhebt

Digitalisering ga je pas zien als je het doorhebt

Wie de kranten leest, komt ongetwijfeld artikelen tegen die te maken hebben met digitalisering. Digitalisering heeft ons leven ingrijpend veranderd, zowel privé als op de werkvloer. Het maakt talloze dingen makkelijker, sneller en biedt mogelijkheden die er tot voor kort niet waren. De truc is om die mogelijkheden te doorgronden – iets dat nog niet zo eenvoudig blijkt te zijn. Zoals Johan Cruijff al eens zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Dat ‘zien’ en ‘doorhebben’ gaat voor een belangrijk deel over het besef dat digitalisering draait om data die organisaties vaak onbewust in huis hebben. Het benutten van die data kan een enorme impuls geven aan efficiency, klantervaring en de ervaring van medewerkers op de werkvloer. En, los daarvan, zorgen digitale technologie en toepassingen op zichzelf ook voor productiviteitswinst en het vermogen om snel te innoveren.

Het digitale domein
 en het fysieke domein lopen daardoor ook binnen organisaties steeds meer in elkaar over. Deze digitale transformatie van organisaties heeft, ondanks dat de term wat sleets is geworden, een enorme impact. Het zorgt voor betere en snellere communicatie tussen klanten, werknemers, partners, toeleveranciers, leidt tot betere en snellere beslisprocessen met behulp van Big Data, AI, machine learning en geavanceerde (voorspellende) analytische methodieken. Ook stimuleert het de innovatie van producten, diensten en bedrijfsmodellen op basis van andere innovaties (AirBnB, Uber, Booking.com etc.)

En zo kunnen we nog wel even door gaan. Waar het in de kern om draait is dat digitale technologie en data, net als destijds de verbrandingsmotor en olie, in de handen van innovatieve organisaties een nieuwe economische realiteit creëren. Wie hier niet in meegaat, loopt de kans te worden gemarginaliseerd. Dat hebben we al gezien in de retail, advertising en de financiële sector om slechts een paar sectoren te noemen.

Eén van de motoren achter deze ontwikkelingen heeft te maken met de technologie zelf. Steeds vaker kiezen organisaties ervoor hun IT-infrastructuur buiten de muren van het bedrijfspand te plaatsen. Eigendom en nabijheid zijn ingeruild voor centralisatie en ‘pay as you go’ voor computing, opslag en toepassingen. Een derde partij zorgt dat IT werkt zoals het moet werken, levert advies over digitale transformatie en neemt de zorg voor beschikbaarheid van IT vaak vrijwel volledig uit handen. 

We noemen deze trend sinds enige tijd cloud computing. Maar het is meer dan alleen een leveringsmodel van IT-diensten. Door zijn laagdrempeligheid brengt cloud de innovatiekracht en schaalbaarheid die voorheen alleen voorbehouden waren aan zeer grote organisaties. Dankzij het pay as you go principe kan nu iedere organisatie digitaal transformeren. 

De toekomst van vrijwel ieder bedrijf in Nederland zal dan ook in sterke mate bepaald worden door het vermogen digitalisering en cloud te omarmen. Ook in sectoren waar dat niet direct zichtbaar is. In deze campagne leest u er alles over.

Ruud Alaerds, Directeur DHPA

Het artikel ‘Digitalisering ga je pas zien als je het doorhebt‘ verscheen op 9 december 2019 op de website van Analyse Nederland en als voorwoord van de gelijknamige bijlage bij het Financieele Dagblad.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl