• Home
  • Nieuws
  • Cyberexpert waarschuwt voor nationale ramp: ‘Samenleving kan op veel manieren lamgelegd worden’

Cyberexpert waarschuwt voor nationale ramp: ‘Samenleving kan op veel manieren lamgelegd worden’

Cyberexperts waarschuwen voor een nationale ramp als bedrijven en instellingen zich niet beter verdedigen tegen cyberaanvallen. Er moet dan ook veel meer geld geïnvesteerd worden in cyberveiligheid, zo stellen zij. “Je zou onze samenleving op heel veel manieren kunnen lamleggen”, zegt Cybersecurity-expert Inge Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En de mogelijkheid om preventieve maatregelen te treffen zien wij op dit moment onbenut.”

In 2017 leed de Nederlandse economie jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime, zo blijkt uit cijfers van accountantskantoor Deloitte. Bryan verwacht dat dit bedrag nu een stuk hoger ligt.

Ik zou het toekomstige kabinet willen wijzen op het rapport van de Cyber Security Raad (CSR) dat in april is uitgekomen”, zegt ze. Dat rapport concludeert dat publieke en private partijen in Nederland de krachten moeten bundelen en samen moeten werken aan één cyberweerbaarheidsstrategie met een meerjarenprogramma. Hiervoor is een investering nodig van 833 miljoen euro, bovenop de huidige uitgaven en budgetten voor cyberweerbaarheid, aldus de CSR.

De essentie is dat je moet zorgen dat er iemand in het kabinet functioneert als coördinerend orgaan”, zegt Bryan. “Dat kan een deltacommissaris zijn of een minister. In ieder geval iemand met doorzettingsmacht, die op al die beleidsterreinen kan zeggen: nu gaan we dit doen.”

Podcast met Cyberexpert Inge Bryan

Afgelopen juni sprak Simon met Inge Bryan voor de Dutch Cloud Community podcast. Simon praat met Inge Bryan (Fox IT, Deloitte, Team High Tech Crimes van de Nationale Politie, BZK) over de bedreigingen waar Nederland mee geconfronteerd wordt. Over het Anti Abuse Netwerk en wat we allemaal kunnen bereiken met dit unieke initiatief. Maar ook over de toekomst, en de uitdaging om de wereld (en het internet) veilig te maken.

Beluister de podcast hier;

 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl