• Home
  • Nieuws
  • Coronavirus is aanjager van Europa’s zoektocht naar digitale soevereiniteit

Coronavirus is aanjager van Europa’s zoektocht naar digitale soevereiniteit

Toen de nieuwe Europese Commissie het afgelopen najaar aantrad, gaven de leiders aan dat het streven naar digitale soevereiniteit een belangrijke ambitie is. Volgens president Ursula von der Leyen is het nog niet te laat om technologische soevereiniteit te bereiken op het gebied van algoritmen, blockchain en quantum computing. 

In Brussel vergaderen ze over het verminderen van de Europese afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, met name uit China, voor medische apparatuur, benodigdheden en farmaceutische producten. 

In hun pogingen het coronavirus te begrijpen en te overwinnen, hebben de Europese regeringen de wereldwijde digitale diensten omarmd. Door de coronacrisis is ook is het gebruik van videoconferencing enorm toegenomen. De belangrijkste aanbieders op dit gebied zijn Amerikaanse bedrijven. Zoom, een van de Amerikaanse marktleiders, heeft toegegeven dat er ernstige tekortkomingen op het gebied van privacy en veiligheid in de applicatie zitten. 

Bovenstaande ontwikkelingen zijn van invloed op de zoektocht van de EU naar digitale soevereiniteit op de langere termijn. Een van de eerste beleidsideeën inzake digitale soevereiniteit die uit de Von der Leyen-commissie naar voren kwam, was het creëren van een “gemeenschappelijke Europese dataruimte”, een door de EU ontworpen interne markt voor gegevens die door bedrijven voor analytische doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals beschreven in de Europese strategie voor gegevens van februari 2020. Volgens commissaris Breton “is het doel ervan dat de Europese gegevens in de eerste plaats worden gebruikt voor Europese bedrijven, zodat wij in Europa waarde kunnen creëren”.

De nieuwe en even ambitieuze plannen van de Commissie om kunstmatige intelligentie (AI) te bevorderen en te reguleren, zouden evenzeer van nut kunnen zijn. AI is een verzameling van technologieën, zoals machine learning, die gegevens, algoritmen en rekenkracht combineren om inzichten te geven die waardevol zijn voor het bedrijfsleven, de overheid en de consument. Het is een onmisbaar ingrediënt bij onder andere virusgerelateerde traceringstoepassingen die in ontwikkeling zijn.

Buitenlandse bedrijven die in Europa zaken doen, zullen zich moeten houden aan de nieuwe regels inzake AI en een gemeenschappelijke Europese dataruimte. Zal het streven van de EU naar uitbreiding van de digitale soevereiniteit de reeds gespannen verschillen met de Verenigde Staten op het gebied van regulering nog vergroten? Zullen de Verenigde Staten erin slagen hun verdenking van EU-regelgeving terzijde te schuiven om samen te werken aan de noodzakelijke wereldwijde digitale normen, of zullen ze in plaats daarvan een kans laten liggen om de uitgebreide Chinese invloed op de regelgeving te bestrijden?

Het gehele artikel van Kenneth Propp, Nonresident Senior Fellow van Atlantic Council, is via deze link te lezen.

 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl