Cloud IT Academy gaat van start!

Ik heb eerder op deze plek verteld over onze ambitie om duale (hybride) opleidingen op te zetten in samenwerking met het onderwijs, en over de Cloud IT Academy. We hebben allemaal bijna twee jaar lang heel hard aan dit project gewerkt, en we zijn nu op het punt dat we kunnen zeggen: we hebben iets moois neergezet. Ik wil jullie daar graag even een update geven.

Cloud IT Academy is een stichting die we als sector hebben opgericht om duale opleidingen op te zetten. Met duaal bedoel ik dat we als insteek hebben dat het vak van de cloud het beste geleerd kan worden door een mix van klassikaal opleiden op het MBO of HBO (de basiskennis opdoen die een IT’er moet hebben), en praktijkervaring die de student opdoet bij een bedrijf in de sector (in overleg met de onderwijsinstelling).

Wij geloven heel erg in deze aanpak. Helemaal niets ten nadele van de onderwijsinstellingen, die oprecht hun best doen om jongeren de beste opleiding te geven, maar het onderwijs is niet ingericht op permanente vernieuwing. Het duurt nu eenmaal jaren voordat de noodzaak wordt ingezien om een nieuwe technologie in het curriculum te integreren, dat er een lesprogramma ontwikkeld wordt, en dan nog de docenten er voor opgeleid worden. Tegen de tijd dat de studenten afstuderen is de technologie al lang obsolete. En dan mopperen wij als werkgevers dat de scholen niet goed hun werk doen. Dat is te makkelijk.

Wij erkennen als werkgevers dat wij ook de handen uit de mouwen moeten steken om het probleem op te lossen. We kunnen het niet over de schutting gooien naar het onderwijs. We moeten dit probleem samen oppakken.

In 2017 zijn we samen de Hogeschool Utrecht aan de slag gegaan om een duale Bachelor Systems, Network & Cloud Engineering op te zetten. De opleiding duurt 4 jaar, de studenten zullen 3 dagen per week bij een werkgever aan de slag gaan (en daar studiepunten voor kunnen behalen), en 2 dagen per week naar school. Na 4 jaar zijn de studenten niet alleen een afgestudeerde HBO’er, maar een afgestudeerde HBO’er met 4 jaar werkervaring bij een toonaangevend bedrijf in de cloud.

Het schooljaar 2017 – 2018 hebben we gebruikt om het allemaal op te zetten: er moest een degelijk curriculum worden opgesteld, de werving van de bedrijven moest gedaan worden, leer-werkplekken ingericht, de werving van de studenten georganiseerd en alles wat er nog bij kwam (dat was aardig wat). We hadden een commitment gemaakt aan de Hogeschool Utrecht dat we 50 ingerichte leer-werkplekken inclusief studenten zouden aanleveren. Zonder enige bekendheid in dit wereldje hebben we allemaal flink ons best moeten doen om dit te halen.

Maar het is allemaal gelukt, en we zijn nu klaar om na de zomervakantie de eerste lichting toekomstige Systems, Network & Cloud engineers naar school en naar hun leer-werkplek te sturen. Ik zeg dit even losjes, maar hier zijn we allemaal best heel trots op. En met name moeten we de directeur van Cloud IT Academy, Marcel Schilders, een groot compliment geven.

Het is te laat om nog aan te sluiten voor het komende schooljaar. Maar in augustus 2019 gaat een nieuwe lichting studenten naar het HBO, en gaan we verder uitbreiden met meer plekken. Misschien zorgen we dan voor net andere opleidingkeuzes die erbij zullen komen, en zullen we het denk ik ook allemaal net iets beter en smoother doen omdat we van de opstartfoutjes hebben geleerd. Dus denk erover na, en neem contact op als het je iets lijkt om ook in 2019 een leer-werkplek bij je eigen bedrijf in te richten.

– Simon Besteman

 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl