• Home
  • Nieuws
  • Berend van Dalfzen (Realtime Register) is vendor van het jaar

Berend van Dalfzen (Realtime Register) is vendor van het jaar

Berend van Dalfzen over domeinnamen, registrars en de toekomst van de markt voor domeinnamen

Domeinnamen zijn cruciaal in de digitale infrastructuur. Waar protocollen, DNS-servers en knooppunten vooral vraagtekens oproepen bij de gemiddelde internetgebruiker, zijn domeinnamen meteen herkenbaar. Iedereen kan in een paar minuten een domeinnaam registreren en een eigen website opzetten. Met als resultaat een levendige handel in domeinnamen, van de lokale sportvereniging tot grootschalige resellers. Het Nederlandse Realtime Register is een belangrijke speler in deze drukke markt. Niet verwonderlijk dat Berend van Dalfzen, managing director, afgelopen mei van DHPA de prijs voor ‘Vendor van het Jaar’ in ontvangst mocht nemen. Hij vertelt over hoe Realtime Register omgaat met de grote veranderingen in de markt voor domeinnamen.

Trots was Van Dalfzen wel op de prijs voor ‘Vendor van het Jaar’. “We waren blij verrast”, stelt hij. “We zijn natuurlijk verheugd dat er ook naar domeinnaamregistrars werd gekeken.” Van Dalfzen noemt het de kroon op het werk van Realtime Register, zeker omdat de prijs wordt uitgereikt door vakgenoten. “Onze medewerkers hebben er heel positief op gereageerd en ook bij onze klanten is het niet onopgemerkt gebleven.”

Geen internet zonder domeinen

Realtime Register is voor velen in de hostingwereld een bekende naam. Het bedrijf, onderdeel van Yourholding en opgericht in 2001, beheert inmiddels zo’n twee miljoen domeinnamen voor klanten uit tachtig landen. Realtime Register heeft sinds 2004 een ICANN-accreditatie en is gemachtigd om alle topleveldomein-extensies te registreren. Net als in de hostingwereld is momenteel onder registrars veel beweging in de markt. “Het is een bijzondere markt. Domeinnamen worden gezien als commodity waarvoor niemand wil betalen, maar zonder domeinnamen zou het internet niet functioneren. We hebben niettemin te maken met kleine marges en veel competitie.”

Om die competitie nog beter aan te gaan, is het domeinnaamplatform van Realtime Register vier jaar geleden volledig opnieuw ontworpen. “De markt verandert en resellers hebben andere wensen. Daarom hebben we een compleet nieuw platform opgezet, waar klanten zowel via de webportal als onze centrale API-server gebruik van kunnen maken”, legt Van Dalfzen uit.

Een markt in beweging

De domeinmarkt kenmerkt zich momenteel door een specialisatieslag onder registrars. “Zowel hosting- en telecombedrijven als gebruikers van domeinnamen vragen zich steeds vaker af of een domeinnaam wel een apart gebruiksgoed is, of dat het eigenlijk onderdeel zou moeten uitmaken van het totaalaanbod aan managed services.”

Van Dalfzen ziet dat hosters en telecombedrijven de inkoop en technische aspecten van hun registrar activiteiten liever uitbesteden aan derden, zoals Realtime Register. Die richten zich vaker op een breder takenpakket dan alleen het verhandelen van domeinnamen. Daarnaast ziet Van Dalfzen ook dat er een grote consolidatieslag gaande is. Er zijn steeds minder aanbieders, en de resterende aanbieders groeien tot steeds grotere bedrijven. “De domein-business is er één van verkoop en handel in grote aantallen. Registrars consolideren zich, zodat ze een steeds groter aanbod kunnen realiseren.”

Technische troeven

De verandering in de domeinmarkt brengen ook nieuwe uitdagingen mee. Van Dalfzen was eerst een beetje sceptisch. “In het begin denk je als registrar: al die honderden domeinnamen gaan nooit allemaal lopen. Maar wij als registrars bepalen dat natuurlijk niet”, zo stelt hij. “Sommige top level domains  maken een goede kans, zoals .online. Maar het blijft lastig in te schatten wat wel en niet succesvol wordt op de lange termijn. Zeker wanneer je klanten hebt uit tachtig verschillende landen. Om die reden zetten we dan ook in op een breed aanbod van domeinnamen.”

Een bijzondere troef van Realtime Register is daarnaast de technische ondersteuning van klanten. Van Dalfzen vertelt over de tools die het bedrijf heeft ontwikkeld: “Veel domeinnamen zijn al bezet. Onze Advanced Domain Availability Checker doet op suggesties voor nieuwe domeinnamen op basis van fonetische spelling, associatieve begrippen en alternatieve woorden”. Een ander wapen in het arsenaal van Realtime Register is de Domain Name Transfer Service (DTS). “Vele duizenden domeinnamen migreren is niet makkelijk, zeker omdat ICANN zwaar inzet op copyright bescherming. We hebben daarom een softwaretool ontwikkeld om connectie te maken met andere registrars. Dat maakt de verhuizing voor overstappende klanten een stuk simpeler.”

Toekomstambities

Als het aan Van Dalfzen ligt is Realtime Register nog lang niet uitgegroeid. Van Dalfzen is naast managing director van Realtime Register ook actief als voorzitter van de commissie Marketing en Communicatie van de Vereniging van Registrars en fungeert als bestuurslid van het SIDN fonds.

Die functies verstevigen de strategische positie van Realtime Register. “Ons bedrijf is goed geïnformeerd over veranderingen in het veld en kan daardoor tijdig bijsturen.”

De ambities voor de toekomst zijn groot. “Tegen 2020 willen we zo’n 10 miljoen domeinnamen beheren, zowel door eigen registratie als acquisitie. Daarnaast merken we dat resellers steeds vaker vragen naar andere producten: VPS’en, SSL, Cloud. Het bleek commercieel, technisch en administratief lastig om nieuwe producten toe te voegen aan Realtime Register. Maar dat hield ons niet tegen. We hebben een tweede label ontwikkeld: Resello. We blijven klanten als vanouds ondersteunen via Realtime Register, maar wanneer ze andere producten erbij willen, sturen we ze door naar Resello.”

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl