Dit is alweer de laatste blog van 2020. Een goed moment om even stil te staan bij al het goede dat dit jaar ons gebracht heeft. En dat is meer dan je zo zou denken.
Ten eerste ben ik blij, trots en dankbaar dat de Nederlandse Cloud en Hostingsector dit lastige jaar eigenlijk heel goed is doorgekomen. Het is een bewogen jaar geweest, en niemand heeft het plan zoals het eruit zag in december 2019 zonder meer uit kunnen rollen. Iedereen heeft moeten improviseren en heeft zich moeten aanpassen aan de omstandigheden. En het is voor iedereen best lastig geweest.
Maar het is wel grotendeels gelukt. Er zijn geen faillissementen geweest, uit het onderzoek dat ISPConnect, DHPA samen met een groep andere brancheorganisaties hebben uitgevoerd (even namen noemen: bedankt voor de samenwerking Cyberveilig Nederland, FCA, BTG/TGG, NBIP, DINL, DDA en VVR blijkt dat uiteindelijk maar een klein deel van onze achterban zelfs beroep heeft gedaan op de steunmaatregelen van de overheid.
Overigens wil ik jullie attent maken op het vervolg van het onderzoek! Een aantal maanden later stellen we weer dezelfde vragen om te zien hoe de situatie zich heeft ontwikkeld. Mag ik jullie uitnodigen en aanmoedigen om mee te doen? De (korte en anonieme) vragenlijst vind je via onderstaande link. Alvast bedankt! Het is nuttig, ook voor jezelf om je te kunnen benchmarken. Just do it.Met vallen en opstaan, en met aardig wat improvisatie kunnen we toch stellen dat onze digitale sector waarschijnlijk één van de branches is die als sterkste door de Coronacrisis is gekomen. En dat is best opmerkelijk.
De consolidatiegolf in de sector is ook onvertraagd doorgegaan. En hoewel niemand natuurlijk de bedragen openbaar maakt heb ik genoeg kunnen opvangen om te zien dat de waardering en prijzen van hostingbedrijven dit jaar alleen maar hoger zijn geworden. Ondanks de crisis. Dat toont echt wel dat in de kern de industrie gezond is, en de toekomstperspectieven er prima uitzien.
De verwachting is dat 2021 nog even lastig zal blijven. Het is nog even de rug krommen, maar de lange termijn prognose is dat de groei toch sterk door zal zetten. We overleven dit met zijn allen en er is nog heel veel hoop voor de toekomst.Ik ben ook heel blij geworden van de manier waarop we hebben geleerd om online te communiceren. Het grappige is dat we al die tools natuurlijk allang hadden. Maar we maakten er geen gebruik van. Ook wij niet, de mensen die toch de voorlopers zijn van het moderne internet.
Nu wel. En het werkt gewoon fantastisch. Ja ik mis het persoonlijk contact ook wel hoor. Maar het is indrukwekkend hoeveel we voor elkaar krijgen via Teams, Zoom en al die andere collaborative apps. En hoeveel tijd we besparen doordat we niet overal naartoe hoeven te gaan als we een overleg hebben. Ook webinars en online panels hebben hun waarde bewezen wat mij betreft. We hebben in juni bijvoorbeeld ook voor het eerst de algemene ledenvergadering van ISPConnect helemaal online gehouden. En het werkt gewoon. Ook op CloudFest 2021 gaan we een Dutch Track organiseren, waarin we allemaal mooie Nederlandse innovaties op een Europees virtueel podium gaan tonen.Tenslotte is dit een jaar geweest waar we als digitale sector dichter bij elkaar zijn gekomen. De meeste van jullie hebben inmiddels meegekregen dat DHPA en ISPConnect samengaan in de Dutch Cloud Community.Vorige week was de officiële lancering van de Dutch Cloud Community (en dat was een mooi event, deels online en deels bij de leden, nog heel erg bedankt Intermax, Freedom, Datacenter Groningen, Cyso dat jullie in Covid tijden toch kleinschalige bijeenkomsten hebt gehost). Maar we zijn ook als sector vergaande samenwerkingen aangegaan. De brancheorganisatie werken met elkaar om onderzoek te doen, om voorlichting te geven, om public affairs in te richten, om na te denken over security en privacy. Dit is ook een teken dat we als industrie dit jaar weer een stap hebben genomen naar volwassenheid.Ik kijk uit naar 2021, en ik kan niet wachten tot we jullie allemaal weer te gast mogen hebben op een Dutch Cloud Community evenement. Geduld. Het zal komen!