AbuseHub

Nieuwegein, 31 maart 2016 – Het abuse bestrijdingsprogramma AbuseHub mag de eerste successen op zijn naam schrijven. Dat maakte branchevereniging ISPConnect, die het initiatief samen met de Dutch Hosting Provider Association gestart is, bekend.

Abuse en cybercrime hebben vele gezichten zoals spam, phishing, ddos aanvallen. Cybercriminelen hebben voor hun activiteiten computers van anderen nodig die onvoldoende beveiligd zijn. Met het tijdig signaleren en dichten van zulke beveiligingslekken wordt het cybercriminelen moeilijk gemaakt hun praktijken uit te oefenen. Na het succes van het abusebestrijdingsprogramma Abuse-IX bij detectie van besmette thuis-PC’s, slaan de Nederlandse hosting en cloud aanbieders nu de handen ineen om een volgende stap te zetten bij de bestrijding van deze praktijken. De samenwerking is onderdeel van het project “Nederland schoon”, een intensieve samenwerking van sector, overheid, wetenschap en toezichthouders om abuse en cybercrime uit Nederland te weren.

Brancheorganisaties ISPConnect en DHPA zijn een samenwerking aangegaan met de Vereniging Abuse-IX en het open source project AbuseIO om een collectief programma op te starten om gezamenlijk op te treden tegen abuse op het internet. Hiermee neemt de sector zelf het voortouw om gezamenlijk te werken aan een schoon internet. Dit heeft geresulteerd in de samenwerking rond AbuseHub, waarmee abuse gericht en efficiënt gemonitord en bestreden kan worden.

 

“Deze samenwerking  is typerend voor het zelfregulerende karakter van de Nederlanddse internetsector. Als branche erkennen wij het gevaar van abuse, en het belang van gezamenlijk optreden om het voortouw te nemen in de bestrijding ervan. We zijn als branche goed in staat om de handen ineen te slaan om doelgericht te werken aan het oplossen van dit soort problemen die ons allemaal treffen”, aldus Simon Besteman, directeur van ISPConnect.

 

In januari is er een eerste groep ISP’s gestart met het AbuseHub pilot programma. De eerste verhalen zijn positief. Lennert den Teuling van ISPConnect lid PCextreme hier over: “AbuseHUB stelt ons in staat om zonder handmatige interventie onze klanten op een snelle en doeltreffende manier te wijzen op potentiële beveiligingsrisico’s en/of misbruik van hun meest kritische infrastructuur. De hoeveelheid werk die AbuseHub bespaart en de relatief lage kosten die dit met zich meebrengt zorgt ervoor dat er gemakkelijk een business case te maken valt. Daarnaast is het een extra service naar je klanten toe.”

 

De komende maanden zal de pilot voortgezet worden. Het streven is om AbuseHub geleidelijk aan beschikbaar te maken voor alle bedrijven die ermee geholpen kunnen worden.

 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl