• Home
  • Nieuws
  • 10 jaar DHPA: een terugblik met huidig voorzitter Sven Visser

10 jaar DHPA: een terugblik met huidig voorzitter Sven Visser

Op 10 januari 2008 werd de akte van oprichting getekend van de Stichting Dutch Hosting Provider Association. Of zoals vandaag de dag beter bekend: de DHPA. In 10 jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een groot netwerk in één van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. De initiatiefnemers van DHPA, Siemon van den Berg, voormalig penningmeester, de huidige voorzitter Sven Visser en Jan Willem des Tombe blikken de komende tijd in een reeks korte artikelen terug op hun drijfveren en kijken vooruit naar de toekomst. In dit artikel komt mede-oprichter en huidig voorzitter Sven Visser aan het woord.

Visser is al lange tijd actief in de sector. Hij richtte in 1997 als student met twee andere studenten (Paul Bankert en Tjebbe de Winter) Cyso op. In eerste instantie legden zij zich toe op netwerk engineering en netwerkontwikkeling, maar in 1999 werd de overstap gemaakt naar managed hosting. Cyso was daarmee de eerste Nederlandse managed hoster.

Die achtergrond heeft ertoe geleid dat Visser met recht een veteraan in het vak kan worden genoemd. Hosting stond in die tijd nog in de kinderschoenen: het internet was net in opkomst en van digitalisering had eigenlijk nog niemand gehoord. Zoals dat gaat in nieuwe, snel groeiende markten probeerden ook in de hostingmarkt velen een aandeel te verwerven met dienstverlening die nogal eens te wensen over liet. Het was voor Visser de belangrijkste reden om DHPA op te richten.

Er waren zeer veel hostingproviders in de markt, waarbij de kwaliteit te wensen overliet. Om duidelijk te maken dat er goede en slechte hosters waren hebben wij toen met een aantal partijen de handen ineen geslagen. Vanaf de buitenkant is immers slecht te zien wat een goede hoster is. Door voorlichting, onze code of conduct en SLA framework werd dit wel duidelijk.”

Het heeft ertoe geleid dat er voor slechte hosters, op een enkeling na, geen plaats meer is. Binnen DHPA ziet Visser een blijvende stijgende lijn als het gaat om de kwaliteit van de deelnemers van DHPA. Visser: “De kwaliteit van de aangesloten deelnemers blijft maar stijgen en in het algemeen zijn er nauwelijks slechte hosters meer. Daar heeft de DHPA door het neerzetten van een hoge standaard een steentje aan bijgedragen.”

Kwaliteit zal de komende jaren dan ook steeds belangrijker worden denkt Visser, zowel in de markt als voor DHPA. “Het is eigenlijk terug naar onze roots nu iedereen op de Cloud wagen springt en de hyperscalers als AWS en Google zijn toegetreden tot de markt. Het is opnieuw moeilijk om kwaliteit te onderscheiden van mooie woorden. De rol van DHPA is dus belangrijker dan ooit.”

Benieuwd naar de andere artikelen? Lees snel de interviews met Siemon van den Berg en Jan Willem des Tombe.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl