• Home
  • Nieuws
  • 10 jaar DHPA: een terugblik met mede-oprichter Siemon van den Berg

10 jaar DHPA: een terugblik met mede-oprichter Siemon van den Berg

Op 10 januari 2008 werd de akte van oprichting getekend van de Stichting Dutch Hosting Provider Association. Of zoals vandaag de dag beter bekend: de DHPA. In 10 jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een groot netwerk in één van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. De initiatiefnemers van DHPA, Siemon van den Berg, voormalig penningmeester, de huidige voorzitter Sven Visser en Jan Willem des Tombe blikken de komende tijd in een reeks korte artikelen terug op hun drijfveren en kijken vooruit naar de toekomst. In dit artikel komt Siemon van den Berg (links op de foto) als eerste aan het woord.

Van den Berg was ten tijde van de oprichting van DHPA directeur/eigenaar van hosting- en IaaS provider NXS internet. Tegenwoordig is hij CEO van The Datacenter Group en is in die hoedanigheid nog altijd nauw betrokken bij de hosting sector, zij het in een andere rol.

De oprichting van een brancheorganisatie die de destijds ook al snel groeiende hosting- en cloudsector vertegenwoordigde was hard nodig vindt Van den Berg. “Het is een lange tijd terug, en nu bijna niet meer voor te stellen, maar in 2008 was er nog geen enkele spreekbuis vanuit onze branche. Wij vonden het belangrijk hier het voortouw in te nemen en bovendien was het erg leuk om met de ‘concurrentie’ ook gezamenlijke doelen na te streven.”

Volgens Van den Berg is DHPA in die missie geslaagd. “Er staat nu een solide organisatie die de belangen van de hosting sector behartigt. Het is bijna ‘logisch’ dat de DHPA wordt geconsulteerd zodra er iets speelt op het gebied van hosting en cloud.” Inmiddels heeft de branchevereniging 32 deelnemers die gezamenlijk het topsegment van de Nederlandse markt bedienen, en vaak ook buiten de landsgrenzen actief zijn. Van den Berg is dan ook erg positief over wat bereikt is: “Dat we deze positie in 10 jaar hebben weten te verwerven is echt een enorme prestatie.”

Het succes van DHPA betekent niet dat er geen uitdagingen zijn. “Zelf ben ik 5 jaar geleden uit de hosting wereld gestapt dus, hoewel ik vanuit mijn datacenter bedrijf The Datacenter Group nog veel mee krijg over wat er speelt in de industrie, ben ik er niet meer zo nauw bij betrokken als voorheen” zegt Van der Berg. De concurrentie in de markt is feller dan ooit. Voortdurende innovatie, specialisatie en hygiëne factoren als hoge uptime, duidelijke SLA’s, beveiliging en 24/7 beschikbaarheid van de servicedesk zijn inmiddels gemeengoed. Van den Berg denkt dan ook dat hier een belangrijke uitdaging ligt voor DHPA de komende 10 jaar:  “Mijn gevoel zegt dat het beschermen van de ‘Nederlandse cloud’ de komende 10 jaar de grootste uitdaging wordt: hoe blijft er een gezond aanbod van Nederlandse cloud providers op Nederlandse bodem.”

Benieuwd naar de andere artikelen? Lees snel de interviews met Sven Visser en Jan Willem des Tombe.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl