• Home
  • Nieuws
  • 10 jaar DHPA – Michiel Steltman: ‘De missie van DHPA is belangrijker dan ooit’

10 jaar DHPA – Michiel Steltman: ‘De missie van DHPA is belangrijker dan ooit’

Het is 2010 en DHPA bestaat 2 jaar. De stichting voorziet in deze periode duidelijk in een behoefte, want de markt toont veel interesse in een herkenbaar label dat staat voor kwaliteit en veiligheid. Wat mist is iemand die handen en voeten geeft aan de visie en missie van de brancheorganisatie, iemand die gepokt en gemazeld is en de sector op zijn duimpje kent. DHPA bestuurders Jan Willem des Tombe en John Knieriem raakten in deze periode in gesprek met Michiel Steltman, die in net was afgezwaaid als CTO van SaaSplaza.

Steltman hoefde niet lang na te denken over de vraag of hij de kar wilde trekken bij DHPA. Het DHPA bestuur vond het tijd om de hosting- en destijds opkomende cloudsector een duidelijk profiel te geven en het kaf van het koren te scheiden. De ene hosting provider was de andere niet en voor de eindgebruiker was het niet altijd duidelijk wat hij kon verwachten aan service en kwaliteit. De nog jonge brancheorganisatie wilde een stevige fundering leggen voor zichzelf door alle leidende hosting- en cloud providers te overtuigen van de noodzaak van een gezamenlijke stem en gezicht naar de buitenwereld.

Michiel Steltman
Michiel Steltman

Werk aan de winkel

“Genoeg te doen dus”, vertelt Steltman. “Mijn eerste prioriteit lag toen ik aantrad als directeur van DHPA op het optuigen van de organisatie en het enthousiasmeren van nieuwe deelnemers en partners. Dat ging rap, mede dankzij de heldere positionering van DHPA. In 2011 hebben we de toenmalige deelnemers gevraagd welke thema’s leidend moesten zijn voor DHPA. Daar kwamen onderwijs, vertrouwen en promotie van de sector uit. Daar omheen is DHPA verder uitgebouwd. We hebben het ook echt neer willen zetten als brancheorganisatie voor hosting- en cloud providers die kwaliteit heel hoog in het vaandel hebben. Dat is nog steeds zo en ik ben er trots op daar ik daar aan heb mogen bijdragen.”

Naast het verenigen van de kwaliteits hostingproviders in Nederland groeide ook de behoefte aan één stem richting het brede publiek, de overheid en de politiek., “Daar zijn we vol opgedoken” aldus Steltman. “We merkten dat vrijwel niemand in de Tweede Kamer begreep welk economisch belang de hosting- en cloudsector, en de bredere digitale infrastructuur, hadden voor Nederland. Dat was enerzijds voordelig, want we hadden weinig last van regulering, maar als er dan toch over internetzaken gesproken werd, dan werden onze belangen nauwelijks meegewogen. Dat moest echt anders. Bijkomende hindernis was dat men niet alleen geen idee had van het economisch belang, maar überhaupt niet begreep hoe de sector in elkaar steekt.”

Lawaai maken

Steltman begon voor DHPA lawaai te maken in de media. Dossiers die destijds speelden waren bijvoorbeeld de bewaarplicht, cyber security, en de forse aanwezigheid van kinderporno en andere onrechtmatige content in ons land. “Een belangrijk punt was dat hosting- en cloud providers zich nergens thuis voelden. De DHPA deelnemers zagen zichzelf ook helemaal niet als telecom providers of als ICT leveranciers, maar als internetbedrijven. Daar zit een wezenlijk verschil dat we in het begin moeilijk uitgelegd kregen in Den Haag. In 2013 hebben we daarom Deloitte gevraagd om de de digitale infrastructuur als een aparte, nieuwe sector in kaart te brengen. En te onderzoeken hoe de economische dynamiek werkt. Zelfs het optuigen van dit onderzoek bleek lastig, want behalve Deloitte vond geen enkel ander onderzoeksbureau dat je zo naar onze bedrijfstak kon kijken.”

Uit het inmiddels befaamde onderzoek dat Deloitte uitvoerde bleek klip en klaar dat de economische dynamiek die hosters, cloud providers en het omringende ecosysteem teweeg brengen heel sterk lijkt op die van de Rotterdamse haven en Schiphol. “Zonder dat iemand er erg in had was in 20 jaar tijd een nieuwe, digitale mainport ontstaan in Nederland, met een enorm sterk stuwend economisch vermogen. Daarmee hadden we de munitie die we nodig hadden om echt lawaai te gaan maken in Den Haag.”

Stijle leercurve

De leercurve bleek hoog voor Den Haag. Hosting en cloud passen niet goed de beleidskaders van technologie, media en telecom. Nog steeds wordt soms gedacht dat digitale infrastructuur over kabels gaat, en dat je met netwerken dat alles wel te pakken hebt. En juist dat gebrek aan kennis leidde ertoe dat er wet -en regelgeving werd voorgesteld die schadelijk was voor de gehele sector. Die tendens zien we nog steeds helaas, zeker vanuit de EU.”

Al snel kreeg het thema digitale economie en digitale mainport landelijke betekenis. Daarmee ging het steeds vaker over andere actoren dan hosting en cloud, wat buiten de scope van DHPA lag. De primaire functie van het verbinden van deelnemers en partners dreigde daarmee onder te sneeuwen. Daarom werd eind 2015, mede door DHPA, de stichting Digitale Infrastructuur Nederland opgericht. Deze koepel richt zich uitsluitend op het onder de aandacht brengen van het belang van de digitale mainport voor Nederland bij bestuur en politiek. “Je zou kunnen zeggen dat de oprichting van DINL de kroon op ons werk was, in ieder geval wat betreft de inspanningen van DHPA om de sector op de kaart te zetten.” zegt Steltman. “Ook stond er eind 2015 een uitgebreid en solide netwerk van leidende hosting- en cloud providers. Voor mij was dat het moment om het stokje over te dragen en mij te richten op de digitale infrastructuur als geheel als directeur van DINL.”

Steltman kijkt met veel plezier terug op zijn tijd bij DHPA. “Mijn complimenten voor het huidige bestuur en de directie van DHPA, die de kerngedachte weer voorop hebben gezet: DHPA als kwaliteitskeurmerk. Met een toenemende consolidatie en groei van public cloud is de behoefte aan duidelijkheid over kwaliteit en veiligheid, groot. En daarmee is die missie van DHPA belangrijker dan ooit.”

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
[mc4wp_form id="483"]

ISPConnect en DHPA zijn nu Dutch Cloud Community

We zijn sinds januari 2021 gefuseerd tot de Dutch Cloud Community.

De fusie van ISPConnect en DHPA heeft plaatsgevonden om als nieuwe branchevereniging de belangen te behartigen voor de Nederlandse cloud-, hosting- en internetsector.

Al onze informatie vind je vanaf nu op dutchcloudcommunity.nl